POMOĆNO POSTOLJE (BOOSTER)

Pomoćno postolje (booster) je posebna autosjedalica koja se od klasične autosjedalice razlikuje po tome što nema složen sustav sigurnosnih pojaseva, a omogućuje da se sigurnosni pojas prilagodi djetetu koje još nije dostiglo visinu putnika za koje je pojas osmišljen, a to je minimalno 150 cm.

Booster omogućuje pravilno pozicioniranje donjeg i gornjeg dijela sigurnosnog pojasa vozila primjereno djetetovom uzrastu te pomaže pri izbjegavanju specifičnih ozljeda kralježnice i organa trbušne šupljine.

Budući da booster autosjedalica koristi i ramene i trbušne sigurnosne pojaseve nikako se ne može smjestiti u automobil na srednje sjedalo koje ima samo trbušni pojas.

Kako bi sigurnosni pojas vozila pružio putniku primjerenu zaštitu, on mora biti namješten nisko preko zdjelice putnika te, u slučaju pojasa s tri točke uporišta, preko sredine ramena.

Razlikujemo dvije vrste pomoćnih postolja:

1. POSTOLJA S NASLONOM – pružit će Vašem djetetu veću podršku i pobrinuti se da ostane u položaju dok je u automobilu. Naslon omogućuje da se za to predviđenom utorom namjesti gornji dio pojasa vozila preko djetetove ključne kosti, te pruža i dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara i preuzima dio udarca. Nikako ne stavljajte dijete u booster autosjedalicu s naslonom ako nema barem 5 godina i minimalno 18 kg, te ako ne može biti mirno cijeli put bez naginjanja, okretanja i petljanja po sigurnosnom pojasu.

2. POSTOLJA BEZ NASLONA – smiju se koristiti za djecu višu od 125 cm i težu od 22 kg odnosno kada gornji dio pojasa prolazi sredinom prsnog koša djetetova ramena. Vežu se s pojasevima vozila s tri točke uporišta.

Booster je dopušteno koristiti za djecu od 3-12 godina, ali uz dobna ograničenja također su važni težina i visina putnika. Parametri težine trebaju biti u rasponu od 15-36 kg, a visina ne smije biti manja od 120 cm, tako da se dijete može pravilno i sigurno učvrstiti uz pomoć sigurnosnih pojaseva.

Pogledajte našu ponudu booster autosjedalica na www.pcelica-babyoprema.hr

Vaša Pčelica!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp