KUPNJA AUTOSJEDALICE

Vjerojatno svaki roditelj zna koliko je teško odabrati odgovarajuću autosjedalicu. Uz to što treba zadovoljiti mnoge različite vrste standarda, mora dodatno jamčiti djetetovu sigurnost i udobnost tijekom vožnje.

Kupnja autosjedalice zahtijeva puno više pažnje i angažmana roditelja nego što se to čini na prvi pogled.

Prema Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/2014) obavezno je da sva djeca niža od 150 cm budu vezana primjerenim sustavom vezanja u autosjedalici ili uz pomoć posebnog dječjeg postolja koje je pričvršćeno za automobil. Iznimno se djeca visoka između 135 i 150 cm smiju voziti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila, ali samo ako im pojas odgovara i ako su vezana na stražnjem sjedalu.

U mnoštvu proizvoda, brendova, boja i informacija zaista se je teško snaći, ali budući da sigurnost djeteta ovisi o odabiru prave autosjedalice nikako se nemojte odlučiti na kupnju prve autosjedalice na koju naiđete.

Autosjedalica prije svega mora odgovarati vama i vašem djetetu i biti prikladna za vaše vozilo. Ona bi trebala odgovarati visini i težini djeteta, a namještanje u vozilo mora biti lagano i uz minimalnu mogućnost pogreške, te u skladu s uputama proizvođača.

Većina autosjedalica na tržištu je univerzalnog tipa i odgovara većini automobila. Međutim zbog konfiguracije sjedišta i sigurnosnog pojasa lako je moguće da određena autosjedalica ne odgovara vozilu ili da odgovara manje od druge. Zbog toga je poželjno da prije kupnje provjerite mogućnost namještanja autosjedalice u vaše vozilo.

Svakako treba pogledati udovoljava li autosjedalica međunarodnim sigurnosnim standardima i ima li na sebi oznaku ECE-R 44/04 ili ECE-R 129, a ne propustite provjeriti i rezultate sigurnosnih i drugih testova kao i kriterije prema kojima su autosjedalice razvrstane u testu.

Kako bi pružila maksimalnu udobnost potrebno je da dijete isproba autosjedalicu prije kupovine, te da je ona individualno prilagodljiva po visini, širini, nagibu naslona, te visini naslona za glavu.

 

Odabir sigurne autosjedalice je svakako težak zadatak i zbog vam je naše ljubazno prodajno osoblje uvijek spremno pomoći svojim znanjem kako bi bili sigurni da će autosjedalica jamčiti maksimalnu sigurnost vašem djetetu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp